Cholesterol verlagen

Cholesterolverlagende voeding

Eet je cholesterol omlaag

LDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel slechte cholesterol genoemd meldt gezondheidsnet.be Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, kan hij je vaatwanden beschadigen en zo hart- en vaatziekten veroorzaken. Hoe ga je oxidatie tegen? Met voeding rijk aan antioxidanten.

Veel mensen met een te hoge cholesterol krijgen van hun arts pillen voorgeschreven. Deze zijn een snelle, maar ook dure oplossing, en soms zijn ze onnodig. Vaak volstaat het om je voedings- en leefgewoonten aan te passen.

Zo zijn er heel wat voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen, en zijn er heel wat plantaardige producten die helpen om je cholesterol te verlagen.

Plantaardige vetstoffen
Zo kan je als smeer- en bereidingsvet best plantaardige vetstoffen gebruiken, zoals margarines, minarines of oliën. Ze bevatten geen cholesterol en vooral onverzadigde vetzuren. Er is een eenvoudig regeltje om hartvriendelijke vetstoffen te herkennen: ze zijn vlot smeerbaar of vloeibaar, zelfs wanneer ze uit de koelkast komen.

Rode wijn
Drink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.

Blauwe bessen
Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben in blauwe bessen een antioxidant gevonden dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.


Tomaten
Ook antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.

Walnoten
Een studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De studie toonde aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie, die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Groene thee
Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dat is gebleken uit jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken, hadden 26 procent minder kans om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden.

Te mijden
Voorbeelden van erg cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn eidooiers, camembert en bloedworst. Beperk daarom het aantal eieren per week, kies voor magere zuivelproducten in plaats van (half)volle, vervang vette kazen door magere varianten, en doe dat ook voor vlees. Ook koekjes, chocolade, gebak, koffiekoeken en sandwiches bevatten veel vet, net als kant-en-klare gerechten.

bron: gezondheidsnet.be